Cuketový quiche
Dnes jsem se nechala strhnout obrázkem z časopisu a pustila se do "složitějšího" receptu. Nakonec to tak složité není, vyzkoušejte sami.
- 200g špaldové mouky
- 120g studeného másla
- vejce
- 1/2 lžičky soli
Ingredience na náplň:
- 200ml mléka
- 4 vejce
- 500g cukety
- lžička kurkumy
- muškátový oříšek
- sůl

Postup:
Základ quiche je variace na křehké těsto. V míse smícháme mouku, sůl, vejce a máslo. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme zabalené ve fólii hodinu odležet v lednici.
Cuketu nakrájíme na tenké plátky, posolíme a necháme vykapat. Odleželé těsto vyválíme a vtlačíme do formy. Je vhodné těsto před pečením zatížit - například suchými fazolemi. Korpus pečeme v troubě předehřáté na 180°C zhruba 15 minut.
Ihned po vyndání začneme od prostředka skládat plátky cukety, ideálně do spirály a rovnoměrně. Kdo nemá trpělivost, cuketu může nakrájet na kolečka a těmi dno quiche zasypat.
Pak si vyšleháme vejce s mlékem, kurkumou a muškátovým oříškem a dochutíme směs solí. Směsí zalijeme quiche a pečeme opět při 180°C minimálně 30 minut.
Přiznám se. S těma cuketama se asi nebudu motat pokaždé. Určitě častěji sáhnu po variantě jednodušší, ale jednou za čas je fajn si s jídlem trošku vyhrát.
Ať žije trpělivost!
M.