Burger housky
Protože už měsíc honím čas a nedaří se mi ho chytit, přidám dnes raději hned další recept. Tenhle je na úžasně vláčné a velmi chutné housky na hamburgery. Upřímně, můžete je jíst i s máslem a marmeládou po ránu (nebo kdykoliv během dne).
Ingredience:
- lžíce sušeného droždí
- 120ml teplé vody
- 120ml mléka
- velké vejce
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce třtinového cukru
- lžička soli
- 375g hladké mouky
- vejce na potření
- sezamové semínko na posypání

Postup:
V jedné menší misce si smícháme teplou vodu a sušené droždí. V druhé větší misce smícháme mléko, vejce, olej, cukr a sůl. Obsah první misky smícháme s obsahem druhé misky.
Do vzniklé směsi postupně přidáváme mouku a mícháme (nejjednodušší je to samozřejmě mechanicky - v robotu). Těsto zpracováváme alespoň 10 minut a potom ho necháme hodinu kynout na teplém místě pod utěrkou.
Těsto stačí na osm standardně velkých housek. Rozdělíme si ho tedy na osminky a vypracujeme kulaté housky, které necháme přikryté na plechu kynout další půl hodinu.
Housky potřeme vajíčkem, posypeme sezamovými semínky a vložíme do trouby předehřáté na 165°C. Pečeme 17 minut dozlatova.
Jak už píšu v úvodu i přes svůj název se dají housky jíst na slano i na sladko.
Dobrou chuť a příjemné pečení!
M.